MENU
tensen logo

Verklarende woordenlijst


Op deze pagina worden een aantal termen uitgelegd die in de horloge en juwelenbranche gebruikt worden. 


Hieronder kan u verschillende categorieën terug vinden:


1. Mechanisme


AUTOMATIC


Een automatisch horloge is een mechanisch horloge dat uitgerust is met een bewegende massa (de rotor) die, door de bewegingen van de pols, de veer het uurwerk automatisch opwindt. Doorgaans heeft een volledig opgewonden automatisch horloge een gangreserve van 40 tot 48 uur.


KINETIC


Een kinetisch horloge is een quartz horloge dat uitgerust is met een bewegende massa (de rotor) die voorzien is van kleine magneetjes, die door de beweging van de pols, elecktriciteit opslaat in een oplaadbare batterij.


MECHANIC


Een mechanisch uurwerk is een horloge dat aangedreven wordt door een veer maar manueel opgewonden moet worden. Een volledig opgewonden mechanisch uurwerk heeft doorgaans een gangreserve van 36 uur. Het dient dagelijks opgewonden te worden en best steeds op het zelfde moment, vb. iedere morgen.


QUARTZ


Een quartz horloge is een electronisch horloge dat aangedreven wordt door een batterij. Een klassieke batterij gaat doorgaans 1,5 tot 2jaar mee. Analoge quartz horloges voorzien van een lithium batterij gaan tot 10jaar mee. Digitale horloges met een lithium batterij die voorzien zijn van vele functies zoals een verlicht display enz gaan doorgaans 3 jaar mee alvorens er zich een batterijwissel opdringt.


2. Weergave


ANALOOG


Een analoog horloge is een horloge voorzien van wijzers.


DIGITAAL


Een digitaal horloge is een voorzien van een LCD display.


ANA-DIGI


Een ana-digi of analoog en digitaal horloge is voorzien van zowel analoge wijzers al een digitaal display.


3. Glas


MINERAALGLAS


Een mineraalglas is een gehard glas maar niet kras bestendig.


SAFFIERGLAS


Een saffierglas is een glas dat gemaakt is van saffierkristal dat bekend staat voor zijn hardheid. Een saffierglas wordt door zijn hardheid onterecht krasvrij genoemd. De term krasbestendig is beter op zijn plaats. Alle matterialen die harder zijn dan saffier kunnen krassen veroorzaken.


PLEXIGLAS


Een plexiglas is een glas vervaardigd uit kunstof. Door zijn buigzaamheid is plexi zeer sterk maar gevoelig voor krassen. Plexi kan in sommige gevallen gepolijst worden.


4. Functies


CHRONOGRAAF


Een chronograaf horloge is een horloge waarmee je een tijd kan opmeten, vaak gebruikt bij sport. Chronografen komen zowel voor bij quartz al mechanisch/automatische horloges. Bij mechanisch/automatische chronografen kan je de opgenomen tijd vaak tot op 1/10e van een seconde aflezen, bij quartz horloges is dit vaak tot op 1/100ste en digitaal zelfs tot op 1/1000 van een seconde. 


CHRONOMETER


Een horloge die de titel 'Chronometer' draagt is een uurwerk dat door een onafhankelijk instituut gecontroloeerd wordt op het juist lopen in verschillende omstandigheden. Alle Zwitserse horloges met de titel 'Chronometer' zijn getest door het C.O.S.C. (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) en krijgen een certificaat waar het serienummer van het horloge (terug te vinden op het deksel) op vermeld staat.


END OF LIFE (E.O.L.)


Quartz horloges uitgerust met een End Of Life indicator geven aan wanneer de batterij op het einde van haar leven komt. Het horloge zal als het ware in power-save mode gaan. De secondenwijzer zal 4 seconden stil staan en dan plots 4 seconden verder springen. Op deze manier geeft het horloge aan dat de batterij vervagen dient te worden maar zal nog de juiste tijd aangeven. Wanneer de End Of Life indicator in werking treed dient u de batterij zo snel mogelijk te laten vervangen door een vakman.


GANGRESERVE (Réserve de Marche)


Mechanische of automatische horloges uitgerust met een gangreserve indicator, duiden door middel van een wijzertje de resterende tijd aan dat de veer het gangwerk van het horloge nog zal aandrijven. Best te vergelijken met de benzinemeter van uw wagen.


GMT


GMT is de afkorting van 'Greenwich Mean Time'. Een GMT horloge is een horloge uitgerust met een aparte wijzer waarmee je in één oogopslag een 2e tijdzone mee kan aflezen.


MAANFASE


Horloges uitgerust met een maanfase aanduiding geven de stand van de maan bij benadering weer. Deze kan nooit exact zijn omdat een maancyclus 29,5 dagen duurt en de horlogewereld niet is staat is om een rad te voorzien van 29,5 tanden. 


TACHYMETER


Een tachymeter is een schaalverdeling op een chronograaf horloge die in combinatie met de secondenwijzer van de chronograaf in staat is de snelheid van een bewegend voorwerp over een afstand van 1km te meten. Je kan hiermee bijvoorbeeld de snelheidsmeter van je wagen testen. Bij het startpunt activeer je de chronograaf en bij het eindpunt (exact 1km verder) stop je de chronograaf. Als je er 30 seconden over gedaan hebt was de gemiddelde snelheid 120km/u. Doe je der 35 seconden over geeft de tachymeter 103km/u aan en bij 60 seconden 60km/u.


TIMER


Een horloge voorzien van een timerfunctie is een horloge waarbij je een bepaalde tijd kan instellen en die een signaal geeft wanneer de tijd om is. Bijvoorbeeld in de keuken om een ei te koken, een brood te bakken enz.


5. Materiaal


CERAMICA


Cermaica is een materiaal dat bekomen wordt door 2 materialen te verhitten tot 1500° en vervolgens snel af te koelen. Ceramica heeft een zeer grote hardheid waardoor het zeer krasvast is. Zoals bij alles in de fysica dat een grote hardheid heeft is ceramica bij een val of stoot breekbaar.


PARELMOER


Parelmoer is een laag van de schelp van weekdieren. Parelmoer wordt vaak gebruikt om wijzerplaten te versieren.


PVD


PVD is de afkorting van Physical Vapour Desposition. Een PVD laag is een coating die onder vacuüm en met een temperatuur tussen de 150 à 500° aangebracht wordt. Deze moderne techniek heeft een aantal voordelen: de aangebrachte laag is harder, bijna alle kleuren kunnen aangebracht worden en het PVD proces is milieu vriendelijk.


VERGULD


Een horloge waarvan de band en/of kast van verguld is, is doorgaans uit roestvrij staal vervaardigd waar een goudlaag op aangebracht is. De kwaliteit (of dikte) van de goudlaag wordt uitgedrukt in micons.


ZIRCONIA


Zirconia is de kunstmatig gesynthetiseerde vorm van zirkinium(IV)oxyde en heeft optische eigenschappen van diamant. Zirconia is dan ook populair als imitatie diamant.